Plagiaat

Afgelopen zaterdag was de Blèèraovund met het optreden van onze act ‘de Kerrazzie van de Kernêl’. Het was gezellig en het optreden was ook erg leuk. Vooral de act (waar ik helaas niets van kon zien, omdat ik er met mijn rug naartoe stond) moet erg feestelijk zijn geweest. Over het resultaat zal ik het maar niet hebben in deze post.

Eén van de andere artiestengroepen werd door sommigen beschuldigd van plagiaat, en dat issue wilde ik er even uitlichten. Toegegeven, enkele stukjes van de melodie van het refrein waren identiek aan een stukje van het refrein van ‘Anton aus Tirol’, maar het refrein als geheel was dan wel weer origineel. In de Westerse muziek hebben we maar 11 verschillende tonen en elk jaar worden er honderdduizenden liedjes geschreven, dus het is lastig om niet op iets anders te lijken. Er was ook een duo wat de muziek van ‘Brabant’ van Guus Meeuwis gebruikte. Toen ik dat lied vanmorgen in mijn hoofd had zitten merkte ik een verband met het nummer ‘the piano man’ van Billy Joel. De melodie is nergens hetzelfde, maar ik voel een verwantschap. Net zoals bij het nummer ‘Pokerface’ van Lady Gaga en ‘Push it’ van Salt-N-Pepa. En om eerlijk te zijn, het nummer wat ik geschreven heb is geïnspireerd door Rowwen Hèze en met name de nummers ‘Bestel mar’ en ‘Dansen’. Als je goed luistert hoor je het terug.

De grootste fout die ik gemaakt het bij het schrijven van het nummer is dat ik te veel tijd heb gestoken in een liedje wat meteen aan moet slaan. De opmerking die ik gisteren kreeg was treffend: ik heb een luisterliedje geschreven, waarin zowel tekstueel als muzikaal een hoop te vinden is. Samen met een drukke act is dat te veel voor 3 minuten op een podium. Het winnende liedje is een sprekend voorbeeld van hoe het wel moet; muzikaal nihilisme en een tekst over polonaise, een kroeg en bier, chapeau! Ik mag de hoop uitspreken dat mijn liedje op de lange termijn een winnaar is.

This entry was posted in Compositie. Bookmark the permalink.

1 Response to Plagiaat

  1. Joe Kocker says:

    De laatsten zullen de eersten zijn!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s