Transcripties

Op deze pagina plaats ik wat bastranscripties van songs die ik de moeite waard vind. Ze staan genoteerd als een combinatie van notenschrift en tab (tablatuur) zodat je ook meteen weet waar ik het op de hals zou spelen. Deze lijst zal in de loop der tijd langer worden. Ik heb in het verleden veel (delen van) nummers uitgeschreven, maar ik publiceer hier alleen volledig uitgeschreven songs, en daarnaast heb ik in mijn collectie ook veel handgeschreven transcripties die ik eerst in mijn notatieprogramma moet stoppen. Blijf deze pagina dus regelmatig bezoeken!

John Martyn – Some people are crazy

Deze fantastische fretloze baslijn van John Giblin schittert in het nummer ‘Some people are crazy’ van John Martyn. Ik heb geprobeerd de details zo goed mogelijk te noteren, maar je moet toch echt luisteren naar hoe hij het speelt om het echt te snappen.

John Martyn – Some people are crazy

Four Tops – Do what you gotta do

Deze song van de Four Tops is geweldig, en dat komt weer grotendeels door de fantastische stem van Levi Stubbs. Ik denk dat het een nummer is die niet door James Jamerson is ingespeeld, maar door Carol Kaye (vanwege het plectrumgeluid). Evenzeer zitten er basgewijs leuke stukjes in, met name in de coupletten waar snelle Jamerson-achtige loopjes even de kop opsteken. Geniet van ‘Do what you gotta do’:

Four Tops – Do what you gotta do

Rush – Open Secrets

Mijn fanatisme voor de songs en baslijnen van Rush heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Hier een transcriptie van de baslijn van ‘Open Secrets’ van het album ‘Hold you fire’ (1987).  Veel van Geddy Lee’s beste baslijnen staan op dit album. Een geweldige vingertraining!

Rush – Open Secrets

Thomas Dybdahl – From Grace

Dit nummer zou ik met een band gaan spelen en daarom heb ik hem indertijd uitgeschreven. Luister maar eens goed naar de opname en voel de pijn van Thomas. De baspartij is gespeeld op een contrabas, maar hij is goed na te spelen op een electrische bas. Niet heel erg moeilijk, soms wel een mooie timing, maar het gaat natuurlijk vooral om het gevoel!

Thomas Dybdahl – From Grace

Het Goede Doel – Nooduitgang

Dit nummer heb ik jaren geleden uitgeschreven omdat we dat nummer gingen spelen met mijn toenmalige coverband Hazard!. Er zit op het einde een saxofoonsolo in, waarvan ik het eerste deel heb uitgeschreven voor bas en het tweede deel werd indertijd opgevangen door onze gitarist die een tweede solo neerzette. Ik heb toen ontdekt dat basgitaar met een fluitgeluid een vette combinatie is, want met mijn bass-to-MIDI interface van Axon heb ik die solo op onze demo gedubbeld met een fluitje. Erg fraaie baslijn van Stephan Wienjus, zeker op de live versie die ik uitgeschreven heb, waarmee hij aantoonde dat hij thuishoort in de top van de Nederlands bassisten.

Het Goede Doel – Nooduitgang

Tony Overwater – Pour un enfant terrible (street noise version)

Mijn leraar Barend Tromp heeft dit contrabasstuk uitgeschreven en stelde voor om het op deze website te zetten, zodat jullie er ook plezier van hebben. Zo gezegd, zo gediggidaan. Het is ook erg geschikt voor fretloze bas omdat de open snaren kunnen helpen bij het intoneren. Probeer eens een mooi vibrato te gebruiken voor de hoge tonen. Zeer de moeite waard!

Tony Overwater – Pour un enfant terrible

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s